Poslanci Smeru-SD chcú zmierniť obmedzenie lietajúcich profesorov

13.11.2012 Bratislava

Bratislava 13. novembra (TASR) – Vysokoškolskí učitelia budú môcť zrejme pracovať na troch vysokých školách s tým, že len jeden úväzok bude môcť byť plný, teda na 40 hodín týždenne. Dĺžku ďalších, kratších úväzkov, určí vysoká škola. Tento pozmeňujúci návrh k vysokoškolskej novele z dielne ministerstva školstva dnes schválili poslanci parlamentného výboru pre vzdelávanie. Pôvodný návrh z vládnej novely profesorom dovoľoval pracovať 69 hodín týždenne.

Pozmeňujúci návrh Mojmíra Mamojku zo Smeru-SD dovoľuje vysokoškolským pedagógom pracovať na viacerých školách. Učiteľ však podľa návrhu nesmie vykonávať prácu na týždenný pracovný čas 40 hodín na viac ako jednej a zároveň v kratšom týždennom pracovnom čase na viac ako dvoch vysokých školách. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) pôjde o prechodný stav, keďže v roku 2015 by mal začať platiť nový vysokoškolský zákon. „Je to istá dohoda, ktorá je prijatá na prechodné obdobie do prípravy nového zákona, na dvojročné obdobie,“ povedal po rokovaní výboru minister. Dodal, že Akreditačná komisia bude pri hodnotení škôl prihliadať na to, či učitelia nepracujú na viac ako 69 hodín. Poslanec Mamojka obmedzenie úväzkov pedagógov kritizoval už v čase prípravy novely. Najviac pedagógov, ktorí pracujú naraz na viacerých vysokých školách, zamestnávajú súkromné školy. Prvé miesto v tomto rebríčku podľa analýzy poradcu exministra školstva Eugena Jurzycu z SDKÚ-DS Mariána Zachara obsadila Vysoká škola v Sládkovičove. Mamojka je tam dekanom Fakulty práva Janka Jesenského.

Návrh novely vysokých škôl z dielne ministerstva predlžoval štandardnú dĺžku diaľkového štúdia o dva roky. Mamojkov pozmeňujúci návrh zväčšuje rozmedzie štandardnej dĺžky štúdia pre externistov aj pre denných študentov. Poslancov návrh ju v externej forme bakalárskeho stupňa určuje na najmenej tri a najviac päť akademických rokov, v dennej by išlo najmenej o tri a najviac o štyri roky. Pri magisterskom štúdiu návrh určuje dĺžku diaľkového štúdia na minimálne dva roky a najviac štyri akademické roky. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) si myslí, že ak pozmeňujúci návrh prejde, zachová sa súčasný stav a dĺžka diaľkového štúdia sa reálne nepredĺži. „Návrh dáva Akreditačnej komisii pomerne veľkú právomoc rozhodovať, v akej dĺžke sa bude povoľovať externé štúdium jednotlivým školám. V praxi to však povedie k zachovaniu súčasného stavu,“ povedal Beblavý.
 

Vyberte región